Természetes élőhelyünkre jellemző az évszakos változás és a téli időjárás, ezért ajánlott a terrárimban tartott egyedeknél is beiktatni évente egy 8 hetes teleltetési periódust.

Ez elengedhetetlen az egészéges és hosszú életünkhöz.

A teleltetésre való felkészülés:

Fokozatosan kell csökkentened a táplálékot, majd a nappali órák számát, végül a hőmérsékletet. Mielőtt a melegítő lámpát teljesen kiiktatod, előtte nem árt többszöri melegvizes fürdővel meggyőződnőd, hogy bélrendszerünk teljesen kiürült.

A teleltető ládánkat úgy kell kialakítani, hogy tudjon szellőzni, de semmilyen bogár vagy rágcsáló ne tudjon bejutni hozzánk.

A ládába talajrétegnek 10-15 cm vtg. homokot használj, ebbe ágyazd bele a fűtésszabályzóra kapcsolt talajfűtőt, ami biztosítja az állandó 15°C-ot.

A ládát száraz, sötét, hűvős helyen helyezd el.

22°C-ig a terráriumban csökkentsd a hőmérsékletet, majd 22°C-tól a teleltető ládában folytassuk, minden harmadik nap 2-2°C csökkentéssel, míg nem érjük el a 15°C-ot. Innentől 8 hétig folyamatosan biztosítsd a 15°C-ot napi 24 órában.

Egy héten egyszer szemrevételezéssel ellenőrizd, hogy minden rendben van e nálunk, de ne vegyél ki, ne simogass. Sem vízre, sem táplálékra nincs szükségünk ebben az időszakban.

A teleltetés végén ugyanolyan fokozatossággal kezd felemelni a hőmérsékletet, mint ahogy azt a hűtésnél végezted. Majd a terráriumba való visszahelyezésünknél már másnap bekapcsolhatod a melegítő lámpánkat is és a következő nap meg is itathatsz, etethetsz minket. Pár napon bellül ugyanolyan aktívak, sőt még fittebbek leszünk, mint a teleltetés előtt!

A teleltetésre, max. 1-2 hét csúszással azonos időben kerüljön sor, minden évben, vagyis az időszakot úgy válaszd meg, hogy a környezetedben ezt minden évben biztosítani tudjad számunkra!

Csakis egészséges, jól táplált, ivarérett agámát helyezz el teleltetni!

Az első teleltetésre, akkor kerüljön sor, amikor az agáma az első évét már betöltötte és természetesen tudod is ebben az időszakban biztosítani a feltételeket!

  • +15°C-on 8 hétig telelünk minden évben.
  • Az állandó hőfokot egy fűtőkábel biztosítja.
  • Hetente egyszer ellenőrizd, hogy minden rendben van e, de másra nincs szükségünk.
  • © huncutka farm 2010-2024. minden jog fenntartva.